Dr. R.Thome tajemniczy współpracownik Michaela

Wyłącznie pewne i obiektywne informacje. Wielkie wydarzenia i ciekawostki, czyli kim jest naprawdę Michael Jackson. Uwaga - spamowanie w tym dziale jest niedozwolone.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Awatar użytkownika
butterfly26

Dr. R.Thome tajemniczy współpracownik Michaela

Post autor: butterfly26 »

Nie za bardzo wiem do którego z wątków by to pasowało więc zdecydowałam się na założenie nowego. Bardzo proszę Moderatorów aby wrazie czego przenieśli ten temat w najbardziej adekwatne miejsce.

Za MJJCommunity:
Frank DiLeo and June Gatlin (Michael's spiritual advisor) comment on

Recordings dated 9/23/08 by June Gatlin with Michae's permission so she says.

Michael complaining about not being able to talk to lawyers and accountants but had to go through Thome. Says Thome was emotionally abusive isolated him from associates and family.

Jermaine introduced Thome in 2008 when Michael was fragile and depressed.

Thome says he saved Neverland from foreclosure and loved him.

Negotiated comeback tour with AEG.

Court documents from 1990 reveal fraudulent real estate from Thome

Not a medical doctor

Frank DiLeo said Thome had complete control over Michael's finances. Signing checks for Michael.

Thome's people threaten lives of auctioneers because of disupte over auction

After that Michael severed ties with official letter dated 5/5/08 saying Thome no longer authorized to rep him

Thome still tried to conduct business on Michael's behalf even after death
A tu bardzo luźne i niekompletne tłumaczenie:

Ujawniono dziś nagranie Michaela z 23.09.2008 zarejestrowane przez June Gatlin, (duchową doradczynie Michaela) w którym żali się On że niejaki dr. Tohme R. Tohme utrudnia mu kontakt ze współpracownikami i rodziną.

Mówi także że ze swoimi prawnikami i księgowymi może rozmawiać tylko za jego pośrednictwem.

Frank DiLeo twierdzi że Tohme miał całkowitą kontrolę nad finansami Michaela. Zajmował się on min. podpisywaniem za Niego czeków.

Mimo że 5.05.2008 Michael zrezygnował ze współpracy z nim zaznaczając że nie ma on praw by go dłużej reprezentować Tohme już po śmierci Michaela twierdził że nadal zajmuje się jego finansami.

Więcej tutaj:

http://today.msnbc.msn.com/id/26184891/ ... 0#32537060

Komentujemy >TUTAJ<
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Geraldo, 16.08.2009
http://www.youtube.com/watch?v=XrmYFtv5iqA

Kolejny wywiad krążący wokół tezy, że Michael otacza się ludźmi, którzy podpowiadali mu niekorzystne dla niego pomysły. Powraca myśl, że Michael chciał This Is It x10, nie x50. Ujawnia się koncepcja wspólnego koncertu Michaela i Janet. Temat lekarzy- tym razem dr. Thome.
Starzy znajomi w wywiadzie- Taraborrelli, Bain, Geragos.

edit:
Ciekawy artykuł z maja tego roku, na temat Thome'ego i finansów Michaela.
Ostatnio zmieniony śr, 26 sie 2009, 14:15 przez kaem, łącznie zmieniany 1 raz.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
zu

Post autor: zu »

Zrobiłam szybki transktypt programu NBC, postowanego wcześniej przez butterfly 26.

Ale zanim - wspomnę, że źródła (łącznie z dokumentami) raz podają "Thome" , raz "Tohme", innym razem "Tohmme".

----------------

Jest to bogaty biznesmen, który przedstawiał się ponoć jako ambasador Senegalu - ale w waszyngtońskiej ambasadzie Senegalu nic o takim człowieku nie wiedzą. Istnieją dokumenty sądowe, które ukazują, że Tohme był oskarżany o wiele przestępstw - od oszustw po groźby.

Zdjęcie:

Obrazek Obrazek

Streszczenie i transkrypt programu:

Dr. Tohme Tohme miał być głównym doradcą Michaela. Przedstawić miał mu go Jermaine latem 2008 roku.

June Gatlin (Michael's spiritual adviser - przewodnik duchowy Michaela, doradca duchowy) udzieliła wywiadu i udostępniła nagraną przez siebie rozmowę z Michaelem o Tohme Tohme:
[23.09.2008]
Michael: Last time we spoke, you told me to check on Dr. Tohme Tohme and I did a complete checking. This guy, he just... he just has ways about him that looks like he's... see what he's done... There's a divide between me and my representatives and I don't talk to my lawyer, my accountant. I talk to him and he talks to them.
June: That's not good.
Michael: I know it's not good. I don't like it. I wanna get somebody in there with him that I know and trust. I don't know what's in my accounts. I don't know.
June: Oh, that's not good, Michael.
Michael: : I know that's not good.
June: You can't allow somebody to just be in total control of your life.
Michael: I totally agree with that. That's why I'm calling you.

Ponadto June powiedziała, że Michael mówił:
"I don't like him, I don't trust him, he's mean, he's trying to keep me separatelly from everything and everyone I love".

Dwa tygodnie po śmierci Tohme wypowiedział się następująco:
"In the early days when I met with Michael, I was taking care of everything. I was taking care of his personal affair, his business, his day to day life. When I was, when I came to Michael's life, I was [the only one there?]. I remember that Michael Jackson was the biggest star I've ever met. He's full of love and passion and I love Michael Jackson and I'm gonna miss him. I'm still in charge of Michael's business, otherwise I'd inform not to do so."

NBC: How much controll the Dr. Tohme Tohme have over Michael Jackson's finances?
Frank DiLeo: Pretty much complete controll.
NBC: In what way?
Frank DiLeo: Checking accounts, he was having money putting into the accounts, he wa signing cheques...
NBC: He was signing cheques?
Frank DiLeo: Yeah...
NBC: And Michael allowed that?
Frank DiLeo: He gained the power to do that.
Frank DiLeo: He said: "I don't speak to Tohme, I don't wanna deal with Tohme. What do we do from here?... We have to write him a letter".
NBC: [niesłyszalne] Tohme Tohme and Michael Jackson aren't together anymore?
Frank DiLeo: Yeah.

Dr. Tohme Tohme miał zajmować się Neverlandem i jego sprzedażą oraz miał odkręcić ową aukcję prywatnej kolekcji osobistych rzeczy Michaela w kwietniu. Miał ponoć w imieniu Michaela grozić, że "poleje się krew" ("there will be bloodshed"). Kiedy Michael się o tym dowiedział, miał go zwolnić.

5.05.2009 podpisał dokument o tresci "Dr Tohme Tohme is no longer authorized to represent me".

Mimo to Tohme Tohme wypowiedział się dwa tygodnie po śmierci Michaela, że dalej go reprezentuje.
Ostatnio zmieniony czw, 27 sie 2009, 21:53 przez zu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zu

http://www.msnbc.msn.com/id/31740617/

Artykuł z 4.07.2009 - Associated Press

Kod: Zaznacz cały

LOS ANGELES - Dr. Tohme Tohme vividly remembers the first time he met with Michael Jackson to discuss the pop star’s finances. It’s not the money talk that stays with him now, but his enchantment at entering Jackson’s world of love.
“I saw how kind he was and what a wonderful human being,” Tohme said in an interview. “I saw him with his children and I had never seen a better father. ... I decided to do what I could to help him.”
Tohme, a financier with a murky past, had been contacted by Jackson’s brother, Jermaine, who asked if Tohme could help to save Jackson’s beloved Neverland ranch from foreclosure. Tohme said he traveled with Jermaine to Las Vegas, where Jackson was living after years of wandering the world following his acquittal on child molestation charges. 
They bonded instantly. “For the last year and a half I was the closest person to Michael Jackson,” Tohme said. He contacted Tom Barrack, the chairman of Colony Capital and a close personal friend. “He was hesitant to get involved, but I said, ‘Let’s go see Michael,’” Tohme recalled.
After the meeting he said Barrack, who was impressed with Jackson’s “intelligence and focus,” bought the note for Neverland. But that was just the beginning of a business relationship that culminated in the London concerts that were to have begun next week.
Wearing a suit with no tie, Tohme, Jackson’s last business manager and spokesperson, granted his first interview Friday to The Associated Press in the office of a lawyer friend.
‘I’m a private man’
Tohmen, listed in public records as being in his late 50s, has been portrayed as something of a mystery man in the Jackson brain trust.
“I hate the words ‘mystery man,’” he said. “I’m a private man. A lot of people like the media and I don’t. I respect the privacy of other people but lately nobody respects mine.”
As he spoke, his cell phone rang constantly. He took only a few calls, one of them from Jesse Jackson.
He has been stung by allegations that he was involved with the Nation of Islam, which he said was untrue.
“I have nothing against anybody,” he said, “But I don’t know anyone from the Nation of Islam. When I took over Michael Jackson’s affairs, I fired some people from the Nation of Islam.” 
It is known that he is of Lebanese descent. His double name — pronounced toh-MAY’ — is not uncommon in the Middle East. But he declined to go into detail about his own life and career other than to say he is a U.S. citizen who was raised in Los Angeles and, “I’m a self-made man. I’m in the world of finance.”
“I don’t want to talk about me,” he said. “I’m a nobody. I’m not important. I want to talk about Michael Jackson.”
At times he appeared on the verge of tears as he discussed Jackson’s death, saying, “It’s unbelievable ... I’m devastated ... God bless his soul.”
He said that by talking about Jackson, he was fulfilling one of the star’s wishes.
“He always said to me, ‘I want people to really know who I am after I’m gone.’”
‘I’m a stranger to this business’
He would only briefly discuss Jackson’s finances. During his time with the superstar, Tohme said, he was paid nothing but was able to negotiate lucrative business deals that would secure the future of Jackson’s children. He followed a long line of business managers and spokespeople who had come and gone from Jackson over the years. In the final year, he said he played a pivotal role in turning things around.
His negotiations for Jackson included a Broadway show with the Nederlander organization, an animated TV show based on “Thriller,” a line of clothing including “moonwalk shoes,” and more. He said he was working with others to renegotiate the terms of Jackson’s main assets, his share of the Sony-ATV Music Publishing Catalog — which includes music by the Beatles — and the catalog of Mijac, the company that controls Michael Jackson’s own music.
“I am not in the music business. I’m a stranger to this business,” Tohme said, noting that he had stiff competition from others who wanted to take over Jackson’s finances. 
“I built a fence around Michael to keep people out,” he said, acknowledging that he cut costs by firing many members of the Jackson staff, including security guards. And he twice fired the children’s nanny, Grace Rawaramba, on Jackson’s orders.
“I was trying to do what we could to maximize his profits and minimize spending. I wanted to find a way to reel in all the loans he had.
“We had an agreement,” Tohme continued. “I would never interfere with his creative decisions and he wouldn’t interfere with my business decisions.”
Tohme said he abandoned everything he was doing in his own life to concentrate his time and effort on Jackson’s affairs. He points with pride to the crown jewel of his and the new Jackson team’s efforts: the contract with AEG for concerts at the 02 arena in London.
He said Jackson was looking forward to the concerts because he wanted his children to see him perform. 
Like others before him, Tohme was caught up in the excitement of Jackson’s world. He traveled with him to London, where they saw the play “Oliver” and were mobbed by fans. “I had never seen fans who loved anyone so much and he loved them just as much,” Tohme said.
Tohme uses the title “Dr.” and apparently has a medical degree, though there is no record that he has practiced in the United States. He said he was convinced that Jackson was in perfect health the last time he saw him, two days before he died. He said the star kept himself and his children on a healthy diet, never ate red meat, didn’t drink and, as far as he knew, never took drugs.
He said he is disappointed that Jackson won’t be buried at Neverland but hopes that may change: “He deserves to be buried in the wonderful world he created.” 
In Jackson’s final months, Tohme said they talked about his wish to create “a special place 10 times bigger than Graceland” where fans could come to see Jackson’s memorabilia and awards. Jackson even talked about creating a veritable city for children.
“He wanted to be remembered as a great human being and he wanted to create as many happy places for the children of the world as he could,” said Tohme.
The day Jackson died, as Tohme rushed to the hospital unsure if his friend was alive or dead, he said he remembered precious moments: Jackson bringing his children to Tohme’s house for Thanksgiving dinner; Jackson and his children singing “Happy Birthday” to Tohme on the phone; the last time he saw Jackson at Staples Center, rehearsing for his big comeback.
And he remembered Jackson’s last words to him that day: “I love you.”
streszczenie kaem
Tohme został przedstawiony Michelowi przez Jermaine'a, który poprosił go o to, by zajął się zabezpieczeniem Neverland. Tohme jeździł do Michaela z Jermainem do Las Vegas, gdzie Michael przebywał w tamtym czasie. Przez ostatnie półtora roku był osobą z najściślejszego grona artysty. "Był niezdecydowany, by się zaangażować"- powiedział swojemu przyjacielowi, Tomowi Barrack'owi.
Był pod wrażeniem uważności i inteligencji Michaela.
Ma ponad 50 lat i w prasie nazywany jest tajemniczym człowiekiem- zaufaną osobą MJ. Nie lubi tego określenia. Nie uważa się za osobę publiczną. W trakcie wywiadu, który udzielał, dzwoniło do niego kilka osób, w tym Jesse Jackson. Zaprzecza powiązaniom z organizacją Nation Of Islam. Gdy zajął się sprawami Michaela, zwolnił kilka osób powiązanych z Nation Of Islam.
Nie chce rozmawiać o sobie. Chce rozmawiać tylko o Michaelu. Po jego śmierci był zupełnie rozbity. Przywołuje słowa MJ "Zawsze do mnie mówił: Chcę ludzi którzy będą wiedzieć kim jestem w czasie, kiedy mnie nie będzie".
Zajmował się sprawami pieniężnymi Michaela. Czuł się na siłach negocjować lukratywne umowy, które miały zapewnić byt dzieciom Michaela. Jak sam twierdzi, w ostatnim roku odgrywał kluczową rolę w ustalaniu spraw Jacksona. Negocjował show broadwayowski z firmami holenderskimi, animowany program dla telewizji opartą na Thrillerze, linię odzieżową- min. "buty moonwalk" i inne. Zaczął renegocjować poprzednie umowy Michaela, w tym katalog ATV, który M. dzieli z Sony. "Nie jestem muzycznym menadżerem, nie jestem tu znany"- wyznaje. "Zbudowałem mur wokół Michaela, by trzymać innych z dala od niego"- mówi, jakby toczyła się zaciekła rywalizacja o to, kto ma zarządzać sprawami finansowymi Michaela. Ograniczył wydatki, redukując liczbę osób zatrudnionych dla MJ w tym ochronę. Zwalniał też 2 razy nianię dzieci Michaela, Grace Rawaramba, na życzenie Michaela.
"Robiłem wszystko, by zredukować wydatki, a zmaksymalizować przychody. Mieliśmy umowę- ja nie wtrącałem się w jego artystyczne decyzje, a on w moje dot. prowadzenia jego spraw biznesowych. Z dumą pokazuje swoje największe osiągniecie- kontrakt z AEG dot. koncertów w Londynie. Wg niego Michaelowi zależało na tych występach, bo jego dzieci wcześniej nie widziały ojca na scenie.
Spędzał dużo czasu z Michaelem. Był razem z nim na przedstawieniu "Oliver" i razem z Michaelem został otoczony przez fanów. "Nie widziałem wcześniej tak oddanych i kochających fanów".
Tohme używa tytułu doktor, ktore ma znaczenie medyczne, choć nie ma żadnych dokumentów potwierdzających, iż miał jakąś praktykę lekarską w USA. Jest przekonany, że ostatnio MJ był w wyśmienitym zdrowiu, widział MJ 2 dni przed śmiercią. Wg niego MJ i jego dzieci mieli zdrową dietę, nie jedli czerwonego mięsa, MJ nie pił alkoholu i, o tyle ile on wie, nie brał środków odurzających/leków.
Jest rozczarowany, że M. nie będzie pochowany w Neverland, ale ma nadzieję, że to ulegnie zmianie. "Zasługuje na to, by spocząć w tym pięknym miejscu, który sam stworzył.
W ost. miesiącach rozmawiali o tym, by stworzyć miejsce 10 razy większe niż Graceland, by fani mogli to miejsce odwiedzać i oglądać pamiątki i nagrody po nim.
W pamięci ma szczególne dla niego momenty- jak MJ przyprowadził do jego domu dzieci na Święto Dziękczynienia, obrazek jak dzieci i Michael śpiewają dla niego "Sto lat" przez telefon. Ostatni raz widział MJ w Staples Center na próbach.
Awatar użytkownika
zu

Pełne tłumaczenie:

Los Angeles – Dr. Tohme Tohme wyraźnie pamięta pierwsze spotkanie z Michaem, by porozmawiac o jego finansach. Teraz jednak ma w pamięci nie tyle rozmowę o pieniądzach, ale wejście w pełen miłości świat Michaela.
„Ujrzałem jak miły był i jakim wspaniałym był człowiekiem” – powiedział Thome w wywiadzie. „Obserwowałem go z jego dziećmi i nigdy nie widziałem lepszego ojca. Zadecydowałem, że zrobię wszystko, by mu pomóc.”
Tohme, biznesmen z ciemną przeszłością, został skontaktowany z Michaelem poprzez Jermaine’a, który zapytał, czy Tohme mógłby uchronić Michaela przed utratą Neverlandu. Pojechali do Las Vegas. Michael i thome natychmiast nawiązali kontakt.
„Przez ostatnie półtora roku byłem najbliższą Michaelowi osobą”, powiedział Tohme. Skontaktował się z Tomem Barrackiem, dyrektorem Colony Capital i bliskim przyjacielem.
„Zastanawiał się, czy się zaangażować, ale powiedziałem „Chodźmy zobaczyć się z Michaelem””.
Po spotkaniu Barrack był pod wrażeniem inteligencji i skupienia Michaela i kupił [zapis Neverlendu ?]. Lecz był to tylko początek relacji biznesowych, których kulminacja miała mieć miejsce w Londynie podczas koncertów.

Ubrany w garnitur, bez krawata, Tohme – ostatni manager finansowy Michaela i przedstawiciel, udzielił wywiadu w piątek The Associated Press w gabinecie przyjaciela prawnika. Tohme, będący pod sześdziesiątkę, był zagadkową postacią w najbliższym otoczeniu Michaela.
“Niecierpię słów “zagadkowy człowiek” – powiedział – “Jestem osobą prywatną. Wielu ludzi lubi media, ja nie. Szanuję prywatność innych, ale ostatnimi czasy nikt nie szanuje mnie”.
Kiedy mówił, bez przerwy dzwonił jego telefon komórkowy. Odebrał tylko kilka telefonów, w tym jeden od Jessego Jacksona. Był dotknięty oskarżeniami, jakoby był zaangażowany w organizację Nation of Islam [zob. http://en.wikipedia.org/wiki/Nation_of_Islam - zu], twierdzi, że to nieprawda.
„Nic nie mam przeciwko nikomu”, powiedział, „Ale nie znam nikogo z Nation of Islam. Kiedy zająłem się sprawami Michaela, zwolniłem kilkoro członków Nation of Islam”.
Wiadomo, że ma libańskie korzenie. Jego podwójne imię wypowiada się „toh-may” [coś w stylu ‘tomej’ - zu] jest powszechne w Środkowym Wschodzie. Ale Tohme nie chce rozmawiać o swoim życiu i karierze – tyle tylko, że jest mieszkańcem USA, który był wychowany w Los Angeles i jest „dorobkiewiczem”.
„Żyję w świecie finansów. Nie chcę rozmawiać o sobie. Jestem nikim. Nie jestem nikim ważnym. Chcę rozmawiać o Michaelu Jacksonie”.
Mówiąc o śmierci Michaela był na granicy łez i mówił:
“To nieprawdopodobne... Jestem rozgoryczony... Niech Bóg błogosławi jego duszę”.
Powiedział, że poprzez mówienie o Michaelu, wypełniał jego wolę.
„Zawsze mówił, że chce, żeby ludzie naprawdę wiedzili, kim jestem, jeśli odejdę”.
Krótko mówił o finansach Michaela. Przez ten czas, który spędził z Michaelem, mówi Tohme, nie płacono mu, ale miał możliwość negocjowania świetnych interesów, które zapewniłyby dzieciom Michaela bezpieczną przyszłość. Był kolejnym z biznesmenów, managerów i przedstawicieli Michaela, którzy przychodzili i odchodzili przez lata. Przez ostani rok, powiedział, właśnie on miał decydujący głos. Jego negocjacje dla Michaela dotyczyły m.in. spektaklu broadwayowskiego, animowanego TV show na podstawie “Thrillera”, kolekcji ubrań, w którą miały wchodzić „buty moonwalk”, i tak dalej. Powiedział, że pracował z innymi nad renegocjacją jego głównych źródeł dochodów, jego częścią katalogu Sony-ATV i katalogu Mijac – firmy, która kontroluje własną muzykę Michaela.
”Nie siedzę w biznesie muzycznym, jestem obcą osobą na tym terenie” – powiedział Tohme, zaznaczając, że rywalizował z innymi, którzy chcieli zajmować się interesami Michaela.
„Budowałem mur wokół Michaela, by trzymać innych z daleka” – powiedział, dodając, że zwolnił wielu pracowników Michaela, by ciąć koszty. Dwukrotnie zwolnił Grace Rawaramba, na polecenie Michaela.
”Próbowałem robić, co tylko mogłem, by zmaksymalizować jego dochody i ograniczyć wydatki. Chciałem znaleźć drogę, by wyrównać wszystkie długi, które miał. Mieliśmy umowę – ja nie będę się wtrącać do jego decyzji dotyczących tworzenia, a on nie będzie się wtrącał do moich decyzji biznesowych”.
Tohme powiedział, że porzucił wszystko, co robił w życiu, by skoncentrować się na sprawach Michaela. Zaznacza z dumą ukoronowanie jego wysiłków – kontrakt z AEG na koncerty w O2 Arena w Londynie. Powiedział, że Michael czekał na te występy, bo chciał, żeby jego dzieci zobaczyły, jak występuje.
Tak jak inni przed nim, Tohme był podekscytowany światem Michaela. Podróżował z nim do Londynu, gdzie widzieli sztukę „Oliver” i byli oblegani przez fanów.
„Nigdy nie widziałem fanów, którzy kochaliby kogokolwiek tak mocno i on też kochał ich dokładnie tak samo” – powiedział Tohme.

Tohme używa „Dr.” przed swoim nazwiskiem i ma stopień lekarza, choć nigdy nie praktykował w USA. Powiedział, że był przekonany, że Michael był w świetnym zdrowiu, kiedy widzieli się ostatnio, dwa dni przed jego śmiercią. Powiedział, że zarówno Michael jak i dzieci trzymali ścisłą, zdrową dietę, nigdy nie jadali czerwonego mięsa, Michael nie pił i, o ile mu wiadomo, nie brał żadnych leków. Powiedział, że jest zawiedziny, że Michael nie będzie pochowany w Neverland, ale liczy, że może się to zmieni.
„Należy mu się pochówek w tak pięknym miejscu, które sam stworzył”.
Przez ostatnie miesiące życia Michaela, mieli rozmawiać o tym, że Michael chciał stworzyć „specjalne miejsce, 10 razy większe niż Graceland”, gdzie fani mogliby zobaczyć memorabilia Michaela i jego nagrody. Michael nawet mówił o stworzeniu prawdziwego miasta dla dzieci.
„Chciał być zapamiętany jako wielki człowiek i chciał stworzyć najwięcej miejsc szczęścia dla dzieci, ile tylko się dało” – powiedział Tohme.
W dzień śmierci Michaela, Tohme pojechał do szpitala nie wiedząc, czy Michael żył czy nie. Powiedział, że pamieta, jak Michael przywiózł swoje dzieci na obiad w Dzień Dziękczynienia i jak Michael i jego dzieci śpiewały „Happy Birthday” przez telefon. Ostatni raz widział Michaela podczas prób w Staples Center. Ostatnimi słowami, jakie Michael miał do niego powiedział, było „I love you”.

[zu] W zestawieniu z poprzednimi postami, ów wywiad trąci co najmniej koloryzacją, jak to dobrze im się współpracowało. Nie mniej jednak Tohme Tohme przyznaje się tu do tego, że kontrakt AEG - Michael był ukoronowaniem jego działań. To ważna informacja w związku z doniesieniami, że kontrakt nie do końca był tym, czego Michael oczekiwał.
Awatar użytkownika
zu

Znalazłam artykuł z Daily Mail, w części którego jest zacytowany wywiad z Tohme Tohme m.in. o tym, jak dowiedział się o śmierci Michaela.

Poniżej tłumaczenie pierwszej połowy artykułu, druga połowa to dywagacje na temat ceremonii pogrzebowej i generalnie - nie ma o czym czytać. Niemniej jednak Tohme Tohme udzielił wywiadu właśnie Daily Mail, zawarli go w tym artykule, dlatego postuję.

http://www.dailymail.co.uk/news/worldne ... neral.html

Menadżer Michaela Jacksona ujawnił różne poglądy w rodzinie Jacksonów dotyczące pogrzebu Michaela. I chodziaż uważa, że Michael był w dobrej kondycji i zdrowiu, to ostrzegał go przed gwałtowną utratą wagi podczas ciężkiej pracy nad przygotowaniami do 50 koncertów w Londynie. Menadżer biznesowy, Dr Tohme Tohme, powiedział, że bracia Michaela i jego ojciec, chcieli pochówku w Neverlandzie, ale matka i siostry sprzeciwiły się temu pomysłowi. Bracia chcieli też pogrzebu przy otwartej trumnie, podobnie jak miało to miejsce na pogrzebie Jamesa Browna, oraz by Michael był wieziony ulicami tak, by tłumy mogły rzucać kwiaty, jak miało to miejsce na pogrzebie księżnej Diany. Zamówili nawet taką samą rzadką pozłacaną i wyściełaną niebieskim aksamitem trumnę „Prometheus” za 15 000 funtów, jaką miał James Brown. Ale ich matka, Katherine, nie zgodziła się, mówiąc, że otwarta trumna byłaby makabryczna i przykra dla trójki dzieci Michaela, nad którymi przydzielona jej została tymczasowa opieka.

Przyjaciel powiedział: „Rodzina jest podzielona. Z jednej strony są bracia, którzy chcieliby z pogrzebu zrobić show, a z drugiej jest Katherine, która jest głęboko religijna i nie chciałaby, aby ceremonia stała się szopką”.

Dr Tohme przyznał, że chciał wrócić do tej dyskusji. Ale Katherine i siostry Michaela ukróciły jego plany. W niedzielę Dr Tohme rozmawiał z Daily Mail i powiedział:
„Bracia chcieli, żeby miejscem spoczynku Michaela był Neverland, ale reszta rodziny z jakiegoś powodu nie chce, żeby tak było. Próbowałem rozmawiać z niektórymi, żeby Michael był tam pochowany i żeby Neverland został w coś przekształcony. Myślę, że Michael zasługuje na to, żeby być w Neverlandzie – w wielkim miejscu, jakim jest Neverland. Jest Królem Popu i sądzę, że w ciągu naszego życia nie zobaczymy nikogo mu równego. Wszystkie jego rzeczy są w magazynie i zarządzam nimi ja. To są rzeczy, pamiątki i nagrody Michaela i miejmy nadzieję, że zostaną one przewiezione do Neverland – lub też cokolwiek rodzina Michaela będzie chciała z nimi zrobić. Katherine powiedziała długoletniemu menadżerowi Michaela, Frankowi DiLeo, że ona będzie miała decydujący głos odnośnie wtorkowego pogrzebu. Frank DiLeo powiedział przyjacielowi: „Bracia Michaela chcieli, by ciało Michaela było wiezione ulicami i żeby fani mogli rzucać kwiaty, ale Katherine nie zgodziła się na to. Jest osobą, która chciałaby zachować duchowy wymiar ceremonii. Gdyby braciom udało się zrealizować pomysł, byłby to najlepszy występ Jackson Five. Lub też – Jackson Four.”

Ciało Michaela najprawdopodobniej będzie w zamkniętej trumnie na cokole podczas pogrzebu w Staples Centre w Los Angeles we wtorek. Będzie na niej cekinowa rękawiczka i czarna fedora – znaki rozpoznawcze Michaela. Katherine zadecyduje, czy Prince, Paris i Blanket będą uczestniczyć w ceremonii. Jeśli będą, źródła podają, że nie będą miały ubranych masek.

Dr Tohme, biznesmen z libańskimi korzeniami, był z rodziną Jacksonów w szpitalu UCLA, kiedy Michael zmarł. Stał się przyjacielem rodziny dwa lata temu, kiedy poproszono go, by zajął się sprawą Neverlandu. Dr Tohme nie sądzi, jakoby Michael zmarł z przyczyn naturalnych [amid evidence of the singer’s use of prescription drugs. “Nie miał problemów z sercem. Ktoś, kto tańczy cztery godziny dziennie ma atak serca? Prędzej ja bym miał atak serca niż on.” Dr Tohme dodał, że Michael nie tyle rozchorował się przez próby, co był [reinvigorated] przed swoją trasą 50 koncertów w Londynie i [had revelled in his visit to London earlier this year], żeby ogłosić swoje występy. Powiedział, że Michael był [flabbergasted]. „Ta podróż do Londyny zmieniła go, dała mu tyle pewności siebie! Nigdy nie widziałem czegoś takiego w swoim życiu. Nigdy nie widziałem kogoś tak otaczanego! Był pełen nadziei.

Ale Dr Tohme ujawnił, że przed śmiercią Michaela ostrzegał go przed jego gwałtowną utratą wagi, jakkolwiek był pewien, że Michael był sprawny i zdrowy. Powiedział: „Rozmawiałem z nim w środę przez jego śmiercią. Powiedziałem mu, że wyglądał jak dla mnie na zbyt chudego. Trochę straciła wadze. Ale pracował ciężko, tańczył cztery godziny dziennie. Powiedział, że nic mu nie będzie. Potem w czwartek zadzwonił do mnie dziennikarz i zapytał, czy to prawda, że Michael miał atak serca. Nie wiedziałem. Próbowałem dzwonić, ale nikt nie odbierał. Odebrałem telefony od różnych przedstawicieli mediów, którzy mówili, że Michaela zabrano do UCLA, dlatego tam pojechałem. Jego dzieci, matka, siostra były tam, ale jeszcze żaden z braci. Potem Jermaine przyjechał z żoną. I Michael zmarł. Pracownicy szpitala powiedzieli rodzinie, że zmarł. Nikt nie wie, co się stało. Widziałem ciało i nigdy tego nie zapomnę. Wszyscy byli w szoku, we łzach. Nie rozmawialiśmy. Wszystko, co robiliśmy, to przytulaliśmy się i płakaliśmy. Tak właśnie to wyglądało.
Dodał, że Michael postanowił w końcu pozbyć się pewnych dziwnych cech charakteru, które zakorzeniły się w nim w ostatnich latach.
„Kiedy pierwszy raz widzieliśmy się w Las Vegas, był nieuchwytny. Michael był odosobniony i wycofany. Tylko on i jego dzieci. Używał wózka inwalidzkiego. Powiedziałem: „Skończmy z tym”. Trzeba było sobie zdać sprawę, że Michaela trzeba traktować jak dziecko. Chciałem, żeby ludzie postrzegali go jako zdrowego człowieka. Pracował. Postawiliśmy scenę w jego domu w LV, ponieważ wcześniej ćwiczył w hotelach. Pisał muzykę, układał choreografię. Po tym, jak zaczęliśmy rozmawiać o AEG i o koncertach w Londynie, zdecydowałem, że Vegas to nie było dobre miejsce dla Michaela w tym czasie, a już w szczególności nie dla jego dzieci. Jest tam strasznie gorąco w lecie. LA jest w takim miejscu, gdzie wszystko się dzieje. Przekonałem go, żeby się przeprowadził do LA i wynajął apartament w Bel Air Hotel na trzy miesiące. Potem wynająłem dla niego dom. Potem podpisaliśmy umowę z AEG i pojechaliśmy do Londynu – on, jego dzieci i ja – i zatrzymaliśmy się w Lanesborough Hotel.
Awatar użytkownika
zu

Tohme Tohme (lub też Thome Thome... whatever) będzie w ten czwartek gościem Larry'ego Kinga. Można nadsyłać swoje pytania.

http://www.michaeljackson.com/us/node/417943

EDIT:

Larry King powiedział, że wywiad został przeniesiony na 3 grudnia, z powodu problemów zdrowotnych Dr Tohme Tohme.
Awatar użytkownika
anialim

Post autor: anialim »

Michael Jackson's Strange Final Days Revealed in Dueling Lawsuits - spory artykuł, w którym co i rusz przewija się Tohme Tohme.
ODPOWIEDZ