Kliknęłam najpierw w "Co robimy"... i jest tam o czym poczytać...
Ponad 500 tysięcy ludzi rocznie ginie na skutek użycia broni konwencjonalnych; oznacza to, że co minutę ginie człowiek...
Dziesiątki tysięcy ludzi arbitralnie zatrzymywanych, lub więzionych za pokojowe wyrażanie swoich praw do swobodnego wypowiadania się, stowarzyszania, lub przekonań.
W konfliktach zbrojnych na całym świecie walczy ponad 300 tysięcy dzieci-żołnierzy...W 8 krajach wykonuje się karę śmierci na nieletnich...
Jesteś uczniem? Studentką? Nauczycielem? Dowiedz się więcej jak uczyć (się) o prawach człowieka!
Organizacja kategorycznie sprzeciwia się stosowaniu kary śmierci za jakiekolwiek przestępstwa i w stosunku do wszystkich spraw. W jakim kraju wykonano najwięcej egzekucji? Które kraje zniosły karę śmierci? Dowiedz się więcej!
Czy wiesz, że więcej kobiet w wieku od 15 do 44 lat umiera na skutek przemocy niż na raka, malarię czy w wypadkach drogowych?
W Nigerii cudzołóstwo kobiet nadal zagrożone jest karą śmierci przez ukamienowanie. Dowiedz się więcej o łamaniu praw człowieka w Afryce!
Od początku lat dziewięćdziesiątych działania Amnesty International w szczególny sposób obejmują ochronę praw osób prześladowanych ze względu na swoją orientację seksualną.
Powiedz „NIE” bezkarności zbrodniarzy wojennych!
O nieszczęściach na świecie można poczytać wszędzie, w zasadzie trudno jest czasem od tego uciec. Nie lubię dawać takich tematów, wolę dać coś pozytywnego, coś konstruktywnego, coś, co daje nadzieję. Na pierwszy rzut oka strona Amnesty wydaje się być kolejnym miejscem przepełnionym informacjami o strachu, bólu i nietolerancji. Ale tak nie jest. Ta strona oferuje nie tylko rzetelne informacje na temat łamania praw człowieka, ale można też pomóc za ich pośrednictwem.Polska Konstytucja stanowi, iż: "Obywatel, któremu przekonania religijne lub wyznawane zasady moralne nie pozwalają na odbywanie służby wojskowej, może być obowiązany do służby zastępczej na zasadach określonych w ustawie." Dowiedz się jaka jest alternatywa dla służby wojskowej i kim są objectorzy!
I NIE jest to kolejna zrzutka na konto /chociaz tak też można/
Wystarczy wysłać maila.
To wydaje się absurdalne i śmieszne, bo jest tyle zła na świecie, i jak mój jeden głupi mail może pomóc?
A może...
Nie trzeba znać nawet angielskiego, dają tam tekst maila lub listu napisany już po angielsku /z tłumaczeniem na pol, żeby było wiadomo o co w nim chodzi/Pilne Akcje Amnesty International to jeden ze sposobów ratowania więźniów politycznych na całym świecie, którzy są torturowani, których wkrótce czeka egzekucja, którzy nie otrzymują koniecznej opieki medycznej, którzy zaginęli ujęci przez służby bezpieczeństwa, lub którzy są ofiarami niesprawiedliwych procesów. Wieloletnie doświadczenie pokazuje, że w ponad jednej trzeciej przypadków podjętych przez Amnesty International w ramach Pilnych Akcji odnotowano poprawę sytuacji więźnia; uchylono wyrok śmierci, zaniechano tortur, ludzie "odnaleźli się", uwolniono zatrzymanych, następny człowiek został uratowany. Napisz list, który może uratować czyjeś życie!
Chodzi o to,że jak jakiś dajmy na to gubernator dostanie nagle tysiące maili z prośbą o uniewinnienie kogoś tam, to przynajmniej poczuje się nieco zaniepokojony tą sytuacją.
A może coś zrobi.
Pamiętacie może, kiedyś w TV było o jakiejś kobiecie, nie pamiętam już skąd, skazanej na ukamienowanie za cudzołustwo /chyba, w każdym razie coś w tym stylu/ i w sumie została uniewinniona. Własnie dzieki Amnesty. Ludzie z całego świata wysłali tyle listów, że ktoś coś zrobił w tym jej przypadku.
Tak więc, jeśli się przyjrzeć tej stronce, to jednak jest ona konstruktywna i pełna nadziei. Jest dużo zła na świecie, ale są też ludzie, którzy starają się temu zapobiec. Nie jestem Michaelem Jacksonem, ale mogę jednak zrobić coś więcej niż śpiewanie "Heal The World" w zamkniętym pokoju...
-----------------------------
ok, rozpisałam się, ale może ktoś przeczyta coś tu lub tam...
Sama przed chwilą wysłałam maila... :]
A poza wysyłaniem maili, to oni coś wymyślili, ale to jest skierowane do człowieków z Łodzi /cóż za piękne miasto, czyż nie?/
Znalazłam jakieś ogłoszenie, szukają studentów do pracy w Łodzi. Akurat na teraz, na wrzesień.
No nie gadam już tylko linka daję. Albo od razu trzy:
do ogłoszenia:
http://www.amnesty.org.pl/index.php/ai/ ... /full/3082
do samej strony po polsku:
http://www.amnesty.org.pl/index.php
a to główna strona po ang:
http://www.amnesty.org/