Teledyski inspirowane twórczością Michaela

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Awatar użytkownika
MJowitek

Teledyski inspirowane twórczością Michaela

Post autor: MJowitek »

Kilka minut temu zobaczyłam w TV clip Amine zatytułowany "Ma vie". Tzn razcej usłyszałam, bo byłam w innym pokoju, ale po chwili zastygłam nieruchomo i nasłuchiwałam, bo coś mi w tym dziwnie znajomo brzmiało... Po krótkiej naradzie szare komórki wraz z kolorowymi zadecydowały, ze jednak ruszę się do telewizora i zobaczę co to za jakieś coś...
No to się ruszyłam, i zobaczyłam... kapelusz...
Dużo kapeluszy.
I to w dodatku ruszajacych się po Michaelowemu.
Poszukałam coś po necie, nie za dużo, ale na tyle, zeby znaleźć jakies forum, na którym ktoś pisze, że owszem, utwotek zrobiony w hołdzie Michaelowi Jacksonowi. Nie wiem, czy w rzeczywistości to AŻ TAK było, ale inspiacją to był na pewno...
Tu jest link do clipu amine:
http://www.infosjeunes.com/Les-news,Sor ... a9843.html
/trzeba nacisnąć "Regardez le vidĂ(c)o clip de Amine - Ma vie"/

Najpierw chciałam się tylko podzielić moim znaleziskiem, ale potem doszłam do wniosku, że nie pierwszy to i ostatni raz MJ pojawia się w twórczości innych artystów.
Nie wiem, czy lepiej jest mnożyć takie tematy, czy może zebrać towarzystwo do kupy w jednym wątku.
Decyzę podejmijcie sami, a ja sobie idę pooglądać te kapelusze...

EDIT. Właśnie się dowiedziałam, że ten Amine jest wielkim fanem MJ i że go od dawna bardzo podziwia.
Awatar użytkownika
żaba

Post autor: żaba »

Tak w wielu teledyskach widać nawiązania do Michaela!!! Na przykład: Justin "Like I love you" - Ten strój i ruchy, Usher "Caught up" czy chłopiec w teledysku Christiny Aguilery " Can't hold us down"
:happy:
Niech Wasze serca pozostaną otwarte!!!
Awatar użytkownika
MMarjory

Post autor: MMarjory »

Niedawno oglądając MTV zahaczyłam oko na Bootylicious Destiny's Child. Układy taneczne zainpirowane Thrillerem, Beat it, Smooth criminal i czym tam jeszcze... Pewnie wszyscy już to widzieli ale ja jakoś wczesniej nie zwróciłam na to uwagi. Byłam mile zaskoczona i nawet nieźle im to wyszło moim zdaniem.
Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek »

Teledysku Black Eyed Peas "Don't Phunk With My Heart" koles w dredach robi moonwalk.
soulsation

Post autor: soulsation »

Ostatnio Lady gaga Bad Romance ,stworzyła teledysk na podstawie thrillera.
Mój Fan Page na Facebooku Michael Jackson- The King. http://www.facebook.com/pages/Michael-J ... 6198481706

I'm tired of bein' the victim of hate
You're rapin' me of my pride
Oh, for God's sake!!!
DirtyMonique

Post autor: DirtyMonique »

Nowa gwiazdka Jason Derulo mocno inspiruje się The way you make me feel i wspomnianym wyżej "like i love you" Justina. W teledysku in my head...

To jest Like I love you - Justina
http://www.youtube.com/watch?v=JWX-2zK3scg
A to In my head - Jasona
http://www.slack-time.com/music-video-8 ... In-My-Head

A do TWYMMF chyba nie muszę dawać linka ;)
'Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'
soulsation

W filmie Roboty jet fragment jak maszyna tańczy do smooth cryminal,to jest moment z teledysku jak Michael jet na takim okrągłym podeście i tańczy koło mikrofonu,próbując robić moonwalk i obraca się wokół siebie:)

Można dodać jeszcze Together Again i Runway Janet Jackson inspirowanym Black or White.
Black cat,również w tym klipie Janet inspirowała się teledyskiem Dirty Diana.

Im not a girl im not a woman Britney Spears= niektóre frgmenty żywcem wyjęte z You are not alone.

Whitney Houston i George Michael =t's Not Right but It's Okay,inspiorwny blood on the dance floor.

Lionel Richie Dancing on the Ceiling= inspirowny Billie Jean ,beat it
Mój Fan Page na Facebooku Michael Jackson- The King. http://www.facebook.com/pages/Michael-J ... 6198481706

Oh, for God's sake!!!
sienka

Post autor: sienka »

Skoro wspomniano film dla dzieci to dodam, że w Disco Robaczkach motywem przewodnim jest Blame it on the boogie. Główny bohater chce stworzyć porządną kapelę i wciąż ćwiczy właśnie ten utwór, tyle że w naszym języku.
Awatar użytkownika
janetj

Post autor: janetj »

Soldier Of Love - Sade
Lady GaGa - Alejandro (wstęp)

podobieństwo do The Drill ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
MJackson

Post autor: MJackson »

Genesis - I Can't Dance
Na końcu Phil Collins tańczy jak Michael w ocenzurowanej wersji Black Or White
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Damianos60

Post autor: Damianos60 »

Usher-Yeah - Rock with You
Lady Gaga-Love Game-Bad i Beat it
soulsation

Justin Timberkley Im lovin it- zaczerpnięty z the way you make me feel.

Oh, for God's sake!!!
Awatar użytkownika
MJwroc

Post autor: MJwroc »

Po obejrzeniu wszystkich teledysków Janet stwierdziłam podobieństwa między:

Nasty i Bad (te same elementy choreografii)- MJ musiał się zainspirować Janet. Wiemy też że płakał ze wzruszenia gdy Janet pokazała mu ten teledysk i powiedział że przed nia wielka kariera- i miał rację!

Pleasure Principle oraz The Way You Make me Feel- również te same elementy choreografii.

Alright- Smooth Criminal w wersji Janet, ma nawet identyczne buty jak w teledysku do Billie Jean!
Ostatnio zmieniony sob, 24 lip 2010, 16:54 przez MJwroc, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vert

Post autor: Vert »

Ostatnio oglądałem sobie filmy na YT i napotkałem teledysk Smooth Criminal w wykonaniu Alient Ant Farm.
Nie jest to hołd, ale według mnie tania podróbka.
http://www.youtube.com/watch?v=CDl9ZMfj6aE
Obrazek
firefenix18

Post autor: firefenix18 »

MJwroc pisze: Pleasure Principle oraz The Way You Make me Feel- również te same elementy choreografii.
ona w ogóle ma styl Michaela, to widać na każdym kroku tylko że tańczy tak kobieco.. niech nikt przypadkiem nie nazwie tego "kopiowaniem" - może raczej opieraniem się :P Chociaż jak kto woli.. np jak usher użyje części jego horeo to nie uważam go za złodzieja.. albo chrisa browna który tańczył do muzyki Michaela na swoim koncercie.

ps. moja sygna :smiech:
ODPOWIEDZ